Duszności i kłucie w sercu
Forum Medyczne » Kardiologia » Duszności i kłucie w sercu
Im więcej zaczynam się tutaj udzielać, tym bardziej chory się czuję ;)
Ale do rzeczy. Sporadycznie (ciężko mi podać tutaj jakieś konkretne odstępy czasu) odczuwam duszności i kłucie w okolicy serca. Zastanawiam się, co może być problemem, tym bardziej, że nie jestem jakoś genetycznie uwarunkowany do problemów z sercem.
Za faktem jakiejś dolegliwości może przemawiać fakt, że prowadzę dość niezdrowy tryb życia - duża ilość papierosów i duża ilość alkoholu. Pojawiają się też czynniki stresogenne.
Czy powinienem udać się do kardiologa? Nie wiem, może jakieś testy wydolnościowe, czy też zwykłe EKG. Czy może wystarczy, jak jakoś o siebie zadbam?
Ale do rzeczy. Sporadycznie (ciężko mi podać tutaj jakieś konkretne odstępy czasu) odczuwam duszności i kłucie w okolicy serca. Zastanawiam się, co może być problemem, tym bardziej, że nie jestem jakoś genetycznie uwarunkowany do problemów z sercem.
Za faktem jakiejś dolegliwości może przemawiać fakt, że prowadzę dość niezdrowy tryb życia - duża ilość papierosów i duża ilość alkoholu. Pojawiają się też czynniki stresogenne.
Czy powinienem udać się do kardiologa? Nie wiem, może jakieś testy wydolnościowe, czy też zwykłe EKG. Czy może wystarczy, jak jakoś o siebie zadbam?
Jasne, ze duża ilość alkoholu, papierosy i stres nie czynią niczego dobrego. Moim zdaniem powinieneś zacząć dbać o siebie z większą uwagą. Facetom trudno przychodzi odmówić sobie kilku browarków wieczorem, ale pomyśl, czy chcesz się doprowadzić do stanu,kiedy na prawdę wszystko zacznie ci dolegać? Póki organizm jest dość młody to jeszcze daje radę, ale później wszystko siada- nie tylko serce. Ja rzuciłem palenie po 20 latach, alkohol piję tylko z okazji urodzin, imienin, czy wesela. Chodzę na basen 2 razy w tyg i czuję się o wiele lepiej niż jeszcze 2 lata temu. Mam oczywiście dolegliwości, z którymi się szybko nie uporam, ale ogólnie jest dobrze. Zastanów się i zacznij konkretnie działać, siedzenie i myslenie, czy cos mi jest czy nie- nic nie da.
W pewnym sensie sam już sobie odpowiedziałeś na pytanie - bezwzględnie powinieneś ograniczyć palenie papierosów (najlepiej rzucić, ale wiem, że z tym może być problem), no i całkowicie zrezygnować z alkoholu - szczególnie tego wysokoprocentowego (wódka, koniak, whiskey, etc.).
Wizyta u kardiologa jest jak najbardziej wskazana. Tego typu dolegliwości nie można pod żadnym pozorem lekceważyć. Powinieneś udać się do lekarza jak najszybciej.
Wizyta u kardiologa jest jak najbardziej wskazana. Tego typu dolegliwości nie można pod żadnym pozorem lekceważyć. Powinieneś udać się do lekarza jak najszybciej.