Nadczynność tarczycy
Forum Medyczne » Endokrynologia » Nadczynność tarczycy
Niedawno urodziłam pierwsze dziecko; podczas ciąży na szyi pojawiło się widoczne wybrzuszenie. Okazało się, że mam nadczynność tarczycy. Endokrynolog nie uwierzył mi, że przed ciążą nie miałam żadnych oznak choroby, ponieważ stwierdził, ze tak duże wole nie pojawiły się ot tak, tylko musiały być widoczne także przed ciążą... Niedługo mam mieć robioną punkcję tarczycy... strasznie się boje, bo nie wiem, czy wytrzymam ból. Czy ktoś z was miał taki zabieg?
Biopsja tarczycy jest całkowicie bezbolesna- nie przejmuj się, moja żona niedawno przeszła taki zabieg.Pod kontrolą USG następuje nakłucie cieniuteńka igłą (cieńszą niz do pobierania krwi). Całość trwa ok 15 min, a potem pojawia się na szyi siniak w miejscu nakłucia. Tyle- nie ma się czego bać. Pozdrawiam!
Potwierdzam- nie bój się aż tak bardzo. To wszystko strasznie brzmi, ale da się przeżyć. Interesują mnie jednak twoje objawy... Endokrynolog wykrył (zapewne na usg) duże wole i nie uwierzył ci, że ich wcześniej nie było. a może były- tylko je zbagatelizowałaś? Przecież nadczynności towarzyszą też inne objawy- kołatanie serca, uczucie gorąca, ogólne rozdrażnienie.... To wszystko spadło na ciebie nagle???
trafiłam tu przypadkowo i wątek mnie zainteresował... Odczuwam od jakiegos czasu kołatanie serca, zalewają mnie fale gorąca i jestem rozdrażniona- to objawy nadczynności tarczycy??? Tylko te wole..- jak je rozpoznać, tzn to jakaś narośl, czy coś innego?
Basiu: nie zbagatelizowałam objawów, bo poszłam do lekarza, jak tylko się pojawiły, a to, że nadczynność ujawnia się przy okazji ciąży to chyba wiesz. Dlatego nie musiałam wcześniej odczuwać żadnych dolegliwości. Co do woli to pojawiły się też dopiero w ciąży i zauważyłam zmianę na szyi, z tym, że zanim dostałam się do endokrynologa minęło trochę czasu i po prostu wyszły mocniej na wierzch.
Karolino: wole to nie żadna narośl, tylko zgrubienie na szyi; jeżeli twoja szyja staje się nienaturalnie grubsza, to może to być nadczynność, najlepiej sprawdź to na usg tarczycy, albo zrób badania na hormony tsh, ft3, ft4.
Karolino: wole to nie żadna narośl, tylko zgrubienie na szyi; jeżeli twoja szyja staje się nienaturalnie grubsza, to może to być nadczynność, najlepiej sprawdź to na usg tarczycy, albo zrób badania na hormony tsh, ft3, ft4.
badanie wspomnianych hormonów na pewno pomoże wielu niedowiarkom uwierzyć w to, że chociaż czegoś nie widać, to i tak może istnieć; wiem co mówię- trzeba się zbadać choć raz w życiu i juz wiadomo, czy tarczyca jest ok
zrobiłam te badania i rzeczywiście mam nadczynność tarczycy, wole są w środku, na szczęście malutkie, pozbędę się ich lekami, mam zapisany thyrosan