Jesteś pewny, że chcesz usunąć wpis?
Medopia - Serwis Społecznościowy dla Branży Medycznej

Gastroskopia

Forum Medyczne » Gastrologia » Gastroskopia

Katarzyna Zawada
#
Moja siostra od kilku miesięcy cierpi na okropne bóle brzucha, ma przy tym problemy z wypróżnianiem, czasem wymiotuje. Lekarz rodzinny zalecił jej gastroskopię. Czy ktoś z was miał takie badanie? Mniej więcej wiemy na czym to ma polegać, ale chodzi nam raczej o opis 'prawdziwych' przeżyć, między innymi- czy to bardzo boli i jak długo trwa?
^
Google AdSense
  • Google
#
^
Tomasz Janicki
#
Cóż, najlepszym słowem na określenie Gastroskopii jest - 'nieprzyjemny'. Zabieg nie jest bolesny, ale do miłych przeżyć na pewno nie należy.

Całość trwa ~10 minut, w szczególnych przypadkach (nadmierny lęk, młody wiek) może być podawana narkoza miejscowa. Niektórzy pacjenci skarżą się również na nieprzyjemne szarpania podczas wprowadzania rurki z kamerką, tudzież podczas jej wyjmowania.

Sam osobiście nie doświadczyłem tego zabiegu, więc jedyne co mogę to opierać się na opowieściach osób, które już go miały. Nikt nie wspomina go jakoś szczególnie miło i na ogół pacjenci się cieszą, że już jest po wszystkim :)
^
Mariusz Wiśniewski
#
Ja miałem robioną gastroskopię... Bylo okropnie- na prawdę ohyda... Najpierww dostaje sie specjalne papierowe majtki z dziurką na odbycie, potem należy położyć się na boku i lekarz wprowadza rurkę z kamerką. Boli, tym bardziej, że ze strachu człowiek zaciska wszystkie mięśnie jak tylko się da, a tu lekarz każe się rozluźnić, bo inaczej nie da rady pójść dalej i zabieg trzeba będzie powtórzyć... Acha, jeszcze na 3 dni przed badaniem trzeba pić specjalny płyn, który powoduje krótko mówiąc obszerną obstrukcję celem oczyszczenia jelit. ojojoj na samą myśl się wzdrygam. Przykro mi, ale tak to właśnie wygląda... Może nie przekazuj tego siostrze, Kasiu, bo będzie się bardziej denerwować...
^
Jacek Kamiński
#
Witam, mnie lekarz także zalecił gastroskopię. Mniej więcej tak samo jak ty wytłumaczył na czym polega zabieg. Interesuje mnie jedna kwestia, bo zwyczajnie zapomniałem spytać lekarza- czy potem odczuwa się jakieś dolegliwości? Jakieś bóle? Nie to, żebym sie jakoś bardzo bał bólu, bo od jakiegos czasu z nim żyję, ale nie wiem, czy mam brać jakieś zwolnienie z pracy (pracuję fizycznie).
^
Magda
  • Magda
  • 2011-09-13 15:43:48
#
Jacku, czasami może zdarzyć się, że pacjent odczuwa ból po przeprowadzonym zabiegu gastroskopii - głównie jest to ból żołądka. Wielu moich znajomych tak relacjonowało swój stan 'pośrednio po zabiegu'.

Nie wiem jednak, czy jest to normą, czy to jakieś odosobnione przypadki. Nie wiem też od czego to zależy. Ponoć jednak nie jest to ból przez który nie da się normalnie funkcjonować.
^
Jacek Kamiński
#
Już jestem PO badaniu i rzeczywiście było dość nieprzyjemnie, ale żyję, do tego wiem, że nic mi nie jest, a niewielki ból brzucha towarzyszył mi przez kilka dni.
^