Wizyta u foniatry
Forum Medyczne » Audiologia » Wizyta u foniatry
Witam, jestem młodym nauczycielem- uczę zaledwie od 2 lat, ale bardzo często 'tracę głos', co , jak twierdzi moj lekarz, jest wynikiem łykania pyłu kredowego. Zalecil mi wizytę u foniatry i przebadanie krtani. Jak to wygląda? Czy ten foniatra wkłada w gardło jakieś oprzyrządowanie, czy tylko zagląda? No nie wiem, może głupie są te pytania, ale jakoś niepewnie się czuję...
Jakby tylko zaglądał, to raczej niewiele by zobaczył, to nie lekarz pierwszego kontaktu, który spojrzy w gardło i zarzuci diagnozą ;)
Tak jednak bardziej poważnie - dużo zależy od konkretnego gabinetu. Lekarz odchyla Ci język (na ogół łapiąc go w sterylną gazę) i do gardła wkłada lusterko, które daje mu wgląd w Twoje struny głosowe. Co lepsze gabinety mają do dyspozycji specjalistyczny sprzęt zaopatrzony w kamerkę na końcu, dzięki której lekarz na monitorze (Ty zresztą też) może obejrzeć Twoje struny.
Badanie jak badanie - nieszkodliwe. Nie polecam jednak osobom, które mają odruch wymiotny ;)
Tak jednak bardziej poważnie - dużo zależy od konkretnego gabinetu. Lekarz odchyla Ci język (na ogół łapiąc go w sterylną gazę) i do gardła wkłada lusterko, które daje mu wgląd w Twoje struny głosowe. Co lepsze gabinety mają do dyspozycji specjalistyczny sprzęt zaopatrzony w kamerkę na końcu, dzięki której lekarz na monitorze (Ty zresztą też) może obejrzeć Twoje struny.
Badanie jak badanie - nieszkodliwe. Nie polecam jednak osobom, które mają odruch wymiotny ;)
ee to nie taki diabeł straszny... tylko ta nazwa taka niespotykana, bo nigdy wcześniej nie słyszałem o foniatrze heh Dzięki bardzo za info:) Pzdr!