Jesteś pewny, że chcesz usunąć wpis?
Medopia - Serwis Społecznościowy dla Branży Medycznej

Wizyta u foniatry

Forum Medyczne » Audiologia » Wizyta u foniatry

Mariusz Wiśniewski
#
Witam, jestem młodym nauczycielem- uczę zaledwie od 2 lat, ale bardzo często 'tracę głos', co , jak twierdzi moj lekarz, jest wynikiem łykania pyłu kredowego. Zalecil mi wizytę u foniatry i przebadanie krtani. Jak to wygląda? Czy ten foniatra wkłada w gardło jakieś oprzyrządowanie, czy tylko zagląda? No nie wiem, może głupie są te pytania, ale jakoś niepewnie się czuję...
^
Google AdSense
  • Google
#
^
Tomasz Janicki
#
Jakby tylko zaglądał, to raczej niewiele by zobaczył, to nie lekarz pierwszego kontaktu, który spojrzy w gardło i zarzuci diagnozą ;)

Tak jednak bardziej poważnie - dużo zależy od konkretnego gabinetu. Lekarz odchyla Ci język (na ogół łapiąc go w sterylną gazę) i do gardła wkłada lusterko, które daje mu wgląd w Twoje struny głosowe. Co lepsze gabinety mają do dyspozycji specjalistyczny sprzęt zaopatrzony w kamerkę na końcu, dzięki której lekarz na monitorze (Ty zresztą też) może obejrzeć Twoje struny.

Badanie jak badanie - nieszkodliwe. Nie polecam jednak osobom, które mają odruch wymiotny ;)
^
Mariusz Wiśniewski
#
ee to nie taki diabeł straszny... tylko ta nazwa taka niespotykana, bo nigdy wcześniej nie słyszałem o foniatrze heh Dzięki bardzo za info:) Pzdr!
^