Bóle w okolicy odbytu
Forum Medyczne » Proktologia » Bóle w okolicy odbytu
Mam trochę wstydliwy problem. Od jakiegoś czasu czuję dyskomfort w okolicy odbytu... Do tego albo mam zaparcie przez kilka dni, albo biegunkę... Nie wiem co z tym zrobić.
Martynko, ty idź do lekarza! Po to są lekarze, żeby pomagać chorym, a czemu ty się tak męczysz samotnie, hmmm? Bóle w okolicy odbytu mogą świadczyć o szeregu chorób, np.jakiś ropień, może zapalenie gruczołu krokowego , albo zwykły uraz kości guzicznej... Koniecznie idź do lekarza!
Ajajaj dziewczyny... a po co się zadręczac przypuszczeniami? Może to hemoroidy i zwykła maść pomoże? Oczywiście idź do lekarza, bo nie ma sensu sie wstydzić i cierpieć.
to mi nie wygląda na hemoroidy- wiem, bo sam nie mogę sie z nimi uporac od lat... głównymi objawami hemoroidów czyli żylaków odbytu są: krwawienie oraz uczucie niepełnego wypróżnienia podczas oddawania stolca; czasami świąd, pieczenie a rzadziej ból w okolicy odbytu.Czopki, maści itp działają bardziej przeciwbólowo, aniżeli leczą. Hemoroidów się nie pozbędziesz...Można tylko złagodzić dolegliwości.
nie chce tu nikogo straszyć, ale hemoroidy na początku zawsze leczone są zachowawczo, jak wspomina kolega wyżej- czopkami i maściami. Niestety, gdy choroba osiągnie apogeum- trzeba operować, a chory cierpi jeszcze mocniej, bo to wszystko straszliwie boli! Na szczęście potem przychodzi długo oczekiwana ulga...