Depresja?
Forum Medyczne » Psychologia » Depresja?
Witam
Od kilku tygodni zauważam u siebie objawy, które mogą sugerować początki (mam nadzieję, że nie jest to nic poważnego) depresji. Z tego też względu chciałam naświetlić sprawę i prosić o ewentualną poradę, co z tym fantem dalej zrobić.
Objawy jakie mi towarzyszą:
- przede wszystkim uczucie smutku, przygnębienia (bardzo ciężko mnie rozweselić)
- spadek aktywności i w ogóle chęci do podjęcia jakichkolwiek działań
- zmęczenie
- nie interesują mnie już rzeczy, które skupiały moją uwagę wcześniej (co jest dla mnie dziwne, bo miałam zawsze hobby, a teraz o tym w ogóle nie myślę)
- stany lękowe
- zaburzenia snu
Co Wy na to?
Od kilku tygodni zauważam u siebie objawy, które mogą sugerować początki (mam nadzieję, że nie jest to nic poważnego) depresji. Z tego też względu chciałam naświetlić sprawę i prosić o ewentualną poradę, co z tym fantem dalej zrobić.
Objawy jakie mi towarzyszą:
- przede wszystkim uczucie smutku, przygnębienia (bardzo ciężko mnie rozweselić)
- spadek aktywności i w ogóle chęci do podjęcia jakichkolwiek działań
- zmęczenie
- nie interesują mnie już rzeczy, które skupiały moją uwagę wcześniej (co jest dla mnie dziwne, bo miałam zawsze hobby, a teraz o tym w ogóle nie myślę)
- stany lękowe
- zaburzenia snu
Co Wy na to?
Wydaje mi się, że jesteś w takim stadium, że warto udać się do lekarza specjalisty celem profesjonalnej diagnozy.
Dobrze, że sama zdajesz sobie sprawę, że Twoje samopoczucie nie jest normalne i starasz się tym samym jakoś na to zareagować. Wizyta u specjalisty będzie najlepszym wyjściem - przepisze Ci on odpowiednie leki, bądź też spróbuje namierzyć powód Twojego złego samopoczucia.
Doraźnie możesz spróbować jakiś leków ziołowych takich jak Deprim - w przypadkach lekkich wahań nastroju takie leki są w stanie Ci pomóc, nie wiem jednak, jak działają przy większym rozwoju choroby.
Dobrze, że sama zdajesz sobie sprawę, że Twoje samopoczucie nie jest normalne i starasz się tym samym jakoś na to zareagować. Wizyta u specjalisty będzie najlepszym wyjściem - przepisze Ci on odpowiednie leki, bądź też spróbuje namierzyć powód Twojego złego samopoczucia.
Doraźnie możesz spróbować jakiś leków ziołowych takich jak Deprim - w przypadkach lekkich wahań nastroju takie leki są w stanie Ci pomóc, nie wiem jednak, jak działają przy większym rozwoju choroby.
Karinko, jak najszybciej udaj się do lekarza, bo z Twojej wypowiedzi wynika, że sprawa jest dość poważna. Tylko profesjonalista będzie mógł Ci pomóc przejść przez depresję oraz pomoże w jej nawrotach w przyszłości.
no a co na to bliscy? jest ktoś przy tobie? może stało się coś, co cie tak przygnębia? depresja to nie choroba z nikąd, coś musiało się stać... przeżywasz coś bardzo? powiedz, może my cię trochę podniesiemy na duchu, hmm?
właśnie- co na to twoja rodzina, chłopak? łykanie samych tabletek nic ci nie da , bo w koncu się tylko otumanisz i tyle będzie . a może zażywasz jakieś silne leki, które mogą wywoływać takie stany depresyjne?