Jesteś pewny, że chcesz usunąć wpis?
Medopia - Serwis Społecznościowy dla Branży Medycznej

Tarcie oczu u dziecka

Forum Medyczne » Okulistyka » Tarcie oczu u dziecka

Iza
  • Iza
  • 2011-09-25 17:38:04
#
Witam,

Jestem mamą małego (2 latka) Piotrusia, synek rośnie zdrowo i szybko, ogólnie jego rozwój jest na odpowiednim poziomie.

Jako początkująca mama mam wiele obaw co do rozwoju Piotrusia. Ostatnio zaobserwowałam, że Piotruś bardzo mocno i często trze swoimi małymi rączkami oczka później jego oczka są spuchnięte i zaczerwienione.
Bardzo mnie to martwi, nie wiem co może być tego przyczyną. Szukając pomocy czytałam różne książeczki o zdrowiu dziecka jednak nie znalazłam w nich żadnej konkretnej rady. Byłam również z wizytą u lekarza jednak ten nic mi specjalnie nie doradził mówiąc jedynie, że może to być problem alergiczny i kazał przemywać buzie dziecka kilka razy dziennie.

Ja jednak martwię się czy to nie jest oznaka tego, że Piotruś ma wadę wzroku. Proszę jeżeli ktoś z was miał podobny problem i uporał się z nim napiszcie jak to zrobiliście.
^
Google AdSense
  • Google
#
^
Monika Kołodziej
#
Cześć

Też miałam problem z tarciem oczek u mojego małego Krzysia, również poszłam z tym problemem do lekarza jednak nasz pediatra nie potraktował nas tak niedbale.

Jego radą było to abym zwróciła uwagę przede wszystkim na to kiedy Krzyś trze oczka, oczywiście chodziło tu o chorobę alergiczną, nie zlecił nam żadnych badań alergologicznych bo Krzyś jest jeszcze za mały ale dokładną obserwacje mamy i zapisywanie kiedy i w jakiej sytuacji tarcie ma miejsce.

Owszem zapytałam tak jak Ty obawiając się o to czy nie jest to wada wzroku, niestety Krzysio jest jeszcze za mały by można było przeprowadzić takie badania, Twój Piotruś jest starszy wiec możesz zapytać pediatry o to czy jest już możliwe wykonanie badania wzroku.

A póki co prowadź takie zapiski jakie zlecił mi pediatra i zmień swojego lekarza na takiego, który bardziej zainteresuję się zdrowiem Twojego Piotrusia.
^